چهارشنبه , ژانویه 22 2025
روش های چاپ پارچه

انواع روش های چاپ پارچه 

دو روش عمده در چاپ بر روی پارچه وجود دارد.

  1. چاپ مستقیم
  2. چاپ غیر مستقیم 

در روش چاپ مستقیم ، طرح و شکل توسط دست یا دستگاه به صورت مستقیم بر روی پارچه چاپ می شود و فرایند اضافه ای در این بین صورت نمی پذیرد.

روش های چاپ با دستگاه های چاپ غلطکی یا رولی ، چاپ قالبی ، چاپ اسکرین و چاپ دیجیتالی با دستگاه های چاپ جوهر افشان بر روی پارچه از این نمونه هستند.

در روش چاپ غیر مستقیم ابتدا طرح مورد نظر توسط دستگاه های چاپ دیجیتال یا آنالوگ ، بر روی فیلم یا کاغذ های مخصوص چاپ و سپس توسط یک سیستم حرارت و پرس بر روی پارچه ثبت می گردد

چاپ سابلیمیشن یا چاپ حرارتی

دستگاه چاپ حرارتی

این روش جزو روش های چاپ غیر مستقیم می باشد و همانگونه که ذکر شد در ابتدا توسط یک دستگاه چاپگر طرح مورد نظر بر روی کاغذ مخصوصی به نام کاغذ سابلیمیشن چاپ می گردد و سپس این طرح چاپ شده بر روی پارچه قرار داد می گیرد و با رد شدن از زیر دستگاه پرس حرارتی ، طرح چاپ شده از کاغذ جدا و بر روی پارچه می نشیند. این چاپ از دوام رنگ پایداری در برابر نور و شستشو برخوردار است..

چاپ بر روی تیشرت ، کلاه و .. که به صورت دستی انجام می پذیرد از تکنیک چاپ سابلیمیشن است.

روش‌های رایج چاپ روی پارچه به روش مستقیم:

چاپ قالبی

چاپ قالبی - چاپ مهری پارچه

روش چاپ قالبی یا مهری در کشور ما ایران هم پیشینه بسیار زیادی دارد و در بسیاری از شهر مای ما اکنون از این روش چاپ برای تولید صنایع دستی استفاده می گردد.

 طرح مورد‌نظر روی یک قالب چوبی یا فلزی حک می‌شود. سپس قالب را روی پارچه آغشته به رنگ فشار‌ می‌دهند تا قالب رنگی شود. آن‌گاه قالب را با فشار اندکی روی سطح پارچه‌ای که قرار است طرح روی ‌آن چاپ شود می‌فشارند و سپس می گذارند تا طرح چاپ شده خشک گردد

چاپ غلطکی

چاپ غلطکی پارچه

روش چاپ غلطکی بسیار مشابه روش چاپ قالبی است با این تفاوت که در روش چاپ غلطکی به جای قالب‌های حکاکی‌شده از دستگاه چاپ غلطکی که دارای سیلندرها یا غلطک‌های حکاکی‌شده ‌است، استفاده می‌شود که در هر دور غلطک، طرح یک بار چاپ می‌شود. این فرایند به تکرار اتفاق می افتد تا کل سطح پارچه با طرح روی قالب رولی پوشیده گردد. سپس پارچه چاپ‌ شده از یک محفظه خشک‌کن و بخار عبور می‌کند تا رطوبت و گرما، رنگ را روی آن تثبیت کنند. جنس این قلطک ها در گذشته از چوب بوده و امروز عمدتا فلزی است . نقش روی این غلطک ها را هم در گذشته بر روی چوب با دست حکاکی می کردند و لی امروزه با دستگاه های حکاکی لیزی یا حکاکی سی ان سی این عمل انجام می گردد.

چاپ اسکرین 

روش چاپ اسکرین به کمک توری‌‌های مسطح یا استوانه‌ای از جنس سیلک، نایلون، پلی ‌استر یا فلز انجام می‌شود. در روش چاپ اسکرین خمیر چاپ یا رنگ را روی توری ریخته‌ و از میان سوراخ‌های توری به روی پارچه فشار می‌دهند. بر اساس نوع توری مورد استفاده، روش چاپ اسکرین تخت یا روش چاپ اسکرین چرخشی را خواهیم‌داشت.

چاپ استنسیل 

چاپ استنسیل پارچه

استنسیل یک ورق مقوایی، فلزی، یا پلاستیکی است که طرح را روی آن برش می‌زنند، سپس ورق را روی پارچه گذاشته و رنگ را روی آن می‌کشند تا طرح روی پارچه منتقل‌شود.

چاپ دیجیتالی

دستگاه چاپ دیجیتال پارچه

در روش چاپ دیجیتالی قطرات بسیار ریز رنگ از هد دستگاه چاپگر جوهر افشان روی پارچه قرار ‌‌پاشیده می شود. نرم‌افزار دستگاه چاپ مطابق فایل عکس ورودی، عمل چاپ را کنترل می‌کند تا کیفیت و رنگ موردنظر به‌دست‌آید. روش چاپ دیجیتالی آخرین تکنولوژی چاپ روی پارچه است و به سرعت در حال پیشرفت است.

امتیازات دستگاه چاپ پارچه دیجیتالی:

  • سرعت چاپ زیاد
  • چاپ با کیفیت و دقت بالا
  • قابلیت چاپ روی انواع پارچه
  • چاپ روی پارچه های با عرض های بزرگ
  •  

انواع جوهر چاپ پارچه:

  1. جوهر ری اکتیو
  2. جوهر اسید
  3. جوهر دیسپرز
  4. جوهر پیگمنت
  5. جوهر سابلیمیشن

بسته به نوع پارچه و الیاف آن، جوهرهای به کار رفته در دستگاه چاپ پارچه متفاوت هستند، جوهرهای ری اکتیو و پیگمنت از جوهرهای عمومی تر هستند که در الیاف طبیعی به کار برده می شوند جوهر های سابلیمیشن و دیسپرز برای پارچه هایی با الیاف مصنوعی و پلی استر یا ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی استفاده می شوند. جوهرهای اسید برای پارچه با الیاف ابریشم و نایلونی کاربرد دارد.

4 از 5 - (2 نظر)

حتما ببینید

دستگاه پرس حرارتی

چاپ تیشرت و لیوان با دستگاه پرس حرارتی

یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش های چاپ بر روی تیشرت، بشقاب، لیوان و.. ، چاپ با دستگاه پرس حرارتی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *